Fitxa del llibre
×
Panses a l’ombria del Benicadell
Riuraus i sequers a la Vall d’Albaida
Autor/a:
Carlos V. Fuster Montagud
Editor:
Institució Alfons el Magnànim
Termini de lliurament estimat:
24-72h
Dades de l'article
Matèria:
Història Contemporània
Sinopsi
Panses a l’ombria del Benicadell. L elaboració de la pansa escaldada en terres valencianes està testimoniada des de l època de la dominació romana. Es tracta d un peculiar sistema de transformació del raïm en panses que no ha variat quasi res al llarg de segles, es va mantindre en l època morisca i al llarg del segle XIX es va convertir en la principal font d ingressos dels pobles de la franja oriental de la Vall d Albaida.
La present obra documenta la petjada que aquesta activitat agrícola ha deixat en els paisatges d aquesta comarca: els riuraus, unes construccions singulars del territori valencià, des de l Horta Nord a la Marina Baixa. A la Vall d Albaida encara se n conserven un centenar, mostra d una arquitectura genuïna i senzilla, amb materials dels voltants i en bona part construïda pels mateixos llauradors.
Però, més enllà de l arquitectura, a l entorn de la pansa hi ha tot un món que inclou una terminologia pròpia, el qual monopolitza tant l economia com els paisatges agraris d una època, els aspectes gastronòmics, els etnològics, les relacions socials i els moviments migratoris.
Al capdavall, aquest treball de recerca fa visible un món quasi oblidat que va tindre un paper cabdal en la història contemporània de la Vall d Albaida, a fi de recuperar-ne les fites més representatives i acostar-les a la sensibilitat social de hui dia
Matèria:
Història Contemporània